Corlățean: Retorica unionistă poate strica proiectul european al Republicii Moldova

Corlățean: Retorica unionistă poate strica proiectul european al Republicii Moldova
Retorica unionistă poate strica proiectul european al Chișinăului și chiar "devenirea românească", a declarat, vineri seară, la Digi24, ministrul de Externe, Titus Corlățean, referindu-se la afirmația președintelui Traian Băsescu privind unirea României cu Republica Moldova.
Publicat: 07/12/2013, 11:14
Actualizat: 28/07/2014, 17:09

Retorica unionistă poate strica proiectul european al Chișinăului și chiar „devenirea românească”, a declarat, vineri seară, la Digi24, ministrul de Externe, Titus Corlățean, referindu-se la afirmația președintelui Traian Băsescu privind unirea României cu Republica Moldova.

„Cine gândește și simte românește nu trebuie să afirme în fanfară și în fața presei, neapărat, anumite chestiuni legate de ‘sângele apă nu se face’, pentru că, dacă simți românește, nu trebuie să mai afirmi acest lucru”, a precizat Titus Corlățean, avertizând că retorica unionistă „provoacă dificultăți, ridică obstacole și poate strica proiectul european și devenirea europeană și – cine știe, dacă ajută Dumnezeu – și devenirea românească”.

„Problema este că acest proces al construcției europene pentru Republica Moldova este unul atât de complex și de migălos, astfel încât, atunci când elefantul intră în vitrina de porțelan și începe să tropăie, generează riscuri și trezește suspiciuni, generează și reacții din partea unora care au nevoie de pretexte să mai tragă frâna de mână”, a mai spus ministrul de Externe.

În opinia sa, declarațiile unioniste pot întârzia semnarea Acordului de Asociere a R. Moldova cu UE, în condițiile în care documentul ar trebui semnat înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerile de la Chișinău, programate pentru noiembrie 2014.

„Motivele mele de nemulțumire sunt fundamentate pe elementele primite (…) Dacă acest proiect nu se poate finaliza pentru că se fac declarații așa, ca să facem declarații, este o problemă”, a spus Titus Corlățean.

Întrebat de ce nu se poate vorbi pe o singură voce în dosarul moldovean, ministrul a precizat că USL nu ar avea o rezervă în a purta o discuție privind proiectele de viitor ale României.

„Toată lumea în această țară, de ani de zile, toate forțele politice și trebuie să fim corecți din acest punct de vedere, cu toții ne-am luptat – poate că nu întotdeauna am avut o abordare coordonată, din păcate, pentru rațiuni de politică internă mizere până la urmă. Dar toți am tras în aceeași direcție. Nu cred că din partea noastră cel puțin, a USL, ar fi existat sau există vreo rezervă în a avea o discuție așezată, așa cum trebuie, la aceeași masă, toate partidele politice românești, pentru a vedea ce ne propunem în viață, în viitor. Această discuție n-a avut loc și este până la urmă o scăpare a clasei politice sau a unora din această clasă politică (…) Dacă vorbim de viitorul României sau al relației dintre România și Republica Moldova, trebuie să stăm de vorbă și nu să aflăm de la televizor care sunt marile proiecte”, a spus Corlățean.

Referitor la ridicarea vizelor pentru cetățenii moldoveni, ministrul a apreciat că Parlamentul European ar putea lua o decizie favorabilă în martie 2014.

„Dacă nu se mai fac declarații pe malurile Dâmboviței și dacă lucrăm foarte serios, așa cum am făcut în toată această perioadă, mai multe state, mai mulți prieteni ai R. Moldova, în mod normal, pe o procedură accelerată (…) Parlamentul European, în ultima sesiune de plen când ar trebuie să adopte și ar fi bine să adopte o decizie favorabilă, ar fi undeva la jumătatea lunii martie, pentru că după aceea intră în campanie electorală pentru noul PE. Este o bătălie contra cronometru, până la urmă, pentru ca la final un anumit consiliu ministerial, probabil în forma JAI, să adopte decizia politică finală. Important este ca acest traseu constant de foarte multă muncă al Republicii Moldova să nu fie tulburat și trebuie să avem foarte mare grijă atunci când ne exprimăm pe anumite teme. Nimeni din România nu face ceva contrar intereselor R. Moldova (…) Trebuie să ne ponderăm în declarații”, a punctat ministrul de Externe.

Președintele Traian Băsescu a declarat, la 27 noiembrie, la TVR, că următorul proiect de țară pentru România este întregirea țării, menționând că este convins că, dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, atunci România va fi pregătită.

„Un popor, când are ocazia să fie împrenă, nu va renunța. Nu mizez pe oameni politici, toată acțiunea mea legată de Republica Moldova a fost legată de ideea că poate ne vom uni, știu că nu e momentul acum, dar (…) acest lucru se va întâmpla, pentru că sângele apă nu se face”, a spus președintele.

Întrebat dacă s-a consultat cu diplomația românească, Traian Băsescu a răspuns: „Cel care trebuie să dea tonul în politica externă sunt eu. Credeți că domnul Corlățean nu dorește unirea cu Republica Moldova?”.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
Elena Lasconi, prima reacție după ce CCR a cerut renumărarea voturilor: 'Este absolut îngrozitor!'
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Orașul tot mai la modă din România unde se găsesc apartamente sub 10.000 de euro....
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această...
Condimentul banal care poate provoca halucinații severe. Majoritatea românilor îl au în bucătărie
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
CSAT a dat verdictul: ,,Au existat atacuri cibernetice”. Cum a influențat TikTok-ul procesul electoral
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Poți să depășești prin dreapta un vehicul care circulă pe banda 2? Care sunt regulile...
37 de kilometri din Drumul Expres Craiova-Piteşti se deschid traficului joi şi vineri
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Călin Georgescu a intrat în panică. Decizia care-l blochează: E singura cale!
Rețetă delicioasă de mujdei. E gata într-un minut
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Obiectivul de a menține creșterea temperaturii anuale sub 1,5 grade Celsius, complet compromis